Gayrimenkul sektörünün genel reklam mantığının görselliğe dayalı olduğu aşikar ve görsel reklamcılığın bütçeleri oldukça yüksek. Mali gücü yüksek olan inşaat firmaları ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları, görsel reklamcılık adına tv, gazete, basılı malzeme, billboard vb. bütün reklam olanaklarını rahatlıkla kullanabiliyor iken küçük firmalar bu reklam olanaklarını kullanacak mali kaynaklara sahip olmadığı için rekabet olanağı kalmıyor. Dolayısıyla hayatında bir kez ev alacak kişiler için kaliteli ve uygun (değerinde) fiyatlarla ev sahibi olma ihtimali ortadan kalkıyor. Eminim hiç bu şekilde düşünmemişsinizdir ama tüm sektörler için geçerli olan rekabet eksikliği gayrimenkul sektörü için de geçerli.
Bu noktada teknoloji, internet ve sosyal ağlar küçük ve orta ölçekli firmalara daha düşük bütçelerle reklam yapabilme ve rekabet şansı sağlıyor. Google ve Facebook reklamları doğru kullanıldığı taktirde, lokal ve hedef kitle odaklı reklam yapma olanağı sunduğu için, reklam bütçeniz çarçur olmadan maksimum müşteri dönüşü sağlayabilmektedir.
Hedef kitlenize veya konut ihtiyacı bulunan kişilere ulaşmanın bir diğer yönü ve yazımızın ana konusu olan içerik (Blog) yönetimi. Yani konut talebinde bulunan kişilere, internet aramaları dikkate alınarak ihtiyacı olan bilgileri direkt olarak firma bazında sizden ulaşabilmeleri, sizi sadece rakiplerinizden ayrıştırmakla kalmayacak, sektöre yönelik bilgi ve haber üreten web yayınlarına rekabet edecek duruma götürecektir. Bu sayede sektörel bilgi arayışı içerisinde olan kişiler ihtiyacı olan bilgiyi bir inşaat firması nezdinde ulaşabilir olmaları, firmanın güvenirliğini artıracağı gibi tavsiye edilebilirliği de sağlayacaktır. İşte tam bu aşamada Blog yönetiminin önemi ortaya çıkıyor.
Blog nedir, nasıl kullanılır ?
Blog sayfalarını tarif eden pek çok yazı bulabilirsiniz elbette. ama genel olarak Blog; ilgi, bilgi ve kişisel tecrübe paylaşımlarının yazıya dökülmesi ile oluşan; kişisel veya kurumsal web sayfalarıdır.
İnşaat Firmaları için Blog Kullanımı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, amaç tecrübe paylaşımı yapmak. İnsanlar bir alışveriş yapacağı; ürün, hizmet veya kişi hakkında bilgi sahibi olmak istediği zaman hemen internetten araştırma içerisine girmektedir. Kişiler bu araştırma ve kıyaslama sonucunda ürün ve hizmet alımına veya seçiminde karar veriyor. En küçük bir alışveriş için öneri ve şikayet arayan bu kişiler, hayatlarının en önemli ve pahalı alışverişinde böyle bir araştırmaya daha fazla zaman ayıracaktır. İşte bu aşamada, emlak ilan sitelerinden ilan vermenin haricinde insanlara ihtiyacı olan bilgileri şeffaf bir şekilde sunun. İnsanlara sağlayacağınız bu bilgiler sayesinde ilan siteleri ile kısıtlı kalmayacak, Google dostu bir inşaat firması olacaksınız.
Ne Çeşit Bilgiler Verilebilir ?
Bir il ve ilçe sathında faaliyette bulunan inşaat firması, firma hayatı sürecinde, edinmiş olduğu bilgi birikimini, konut talebinde bulunan kişilerin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için yapmış olduğu internet aramalarına göre düzenleyebilir.
Genel Bilgiler Sunabilirsiniz
Sektör hakkında genel ama tüketiciyi ilgilendiren ve önemli bilgiler sunarak sadece kendi ekseninde dönmeyen, ülke içerisinde ki sektörel gelişmeleri takip eden bir firma imajı yaratır ve bu bilgileri öncelikle müşterileriniz, sonra ilgililere sunarsınız.
Tecrübelerinizi Paylaşın
Uzun yıllar faaliyet gösteren bir inşaat firması, sahip olduğu bilgiyi (Know-How) müşteri, ilgili ve çalışma gruplarının faydalanması için paylaşabilir. Bu bilgiler; bir konut projesinin kat karşılığı sözleşmesinin nasıl yapılması gerektiğinden başlayarak ta ki inşaat iskanı alınmasına kadar geçen çalışma süreci hakkında bilgiler verilebilir. Bir kaç başlık verecek olursak ;
- Kat karşılığı sözleşmesi nasıl hazırlanır, sözleşmeden dolayı zarara uğramamak için hangi konular bilinmelidir?
- Mimari proje geliştirme süreçleri.
- İnşaat ruhsatı başvurusu, ilk harçlar ve resmi süreçler.
- İnşaat kat irtifaklarının kurulması.
- Bir konut inşaat yapabilmek için kaç resmi kurumla çalışmak ve izi almak gerekliliği vb.
Benim aklıma gelen noktalar bunlar. Tabi firma, benim vakıf olmadığım bu bilgileri çeşitlendirebilir.
Lokal Bilgiler Sunun
Bir il içerisinde veya sadece bir ilçe içerisinde küçük çaplı inşaatlar hayata geçiren bir firma iseniz vereceğiniz bilgilerde uzmanlık alanınız olan bölgeler hakkında olmalıdır.
Bir il ve ilçe içerisinde mahalleler arasında imar oranı farkılıkları olabilmektedir. Tabi mahalleler arasında bile yeni konut fiyatlarında büyük oranlı değişiklikler neden olacak devlet ve özel sektör yatırımları var veya bu yatırımların onayı geçmiş olabilir. Konut talebinde bulunan veya çalışma bölgenizde arsa ve arazi sahibi kişilerin, bu tarz bilgilere bir inşaat firması nezdinde ulaşabilmeleri hem size güven, hem de potansiyel müşteri kazandıracaktır.
İmar, kat karşılığı oranları ve fiyatlar hakkında vereceğiniz güncel bilgiler, bölgenizde sahibi olduğu arsa ve araziyi kat karşılığı anlaşması suretiyle bir inşaat firmasına devretmek isteyen kişilerin; sektöre yeni girmiş veya yeterli sermayesi olmadan inşaat taahhüt işine soyunan kişilerin spekülasyonlarına kanmalarına engel olarak doğabilecek mağduriyetleri engelleyebilirsiniz.
Tabi bunun bir de konut alıcı mağduriyet mevcut. Yüksek kat karşılığı oranları vererek kat karşılığı sözleşmesi yapan ve inşaat aşamasında bunu konutları kağıt üzerinde alan ve bunun için peşinat ve senetli taksit ödeyen kişilerin zararlarını da önleyebilirsiniz.
Ümit ediyorum ki bahsetmiş olduğum bu konular sayesinde Google’da öne çıkabilmek için web sayfanız menü kısmına; vizyon, misyon, yapılmış veya yapım aşamasında konut projelerinin yanında artık bir Blog sayfası koyar ve bu bilgiler ışığında dijital varlığınızı artırabilirsiniz.