Bu yıl başından itibaren konut sektöründe indirim ve kampanyaların yanı sıra, yabancıya konut satışında gerçekleştirilen düzenlemeler il teşvikler artırıldı. Yabancıların konut alımını artırmak için neler yapıldı bir bakalım;
1 Milyon dolara vatandaşlık
Yanılmıyorsam Ocak ayında yabancıların konut edinmesi için gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin ilki 1 Milyon dolar değerinde gayrimenkul alanlara vatandaşlık verilecek olmasıydı. Daha önce böyle bir uygulama olmadığını göz önüne aldığımızda işlevsel bir uygulama olarak duruyor. Nitelikli konut üreticilerini sevindiren bir haber olmasına karşın, rakamın yüksek olduğu eleştirileri de söylendi. Bir uygulama varsa elbette bir şartı da var. 1 milyon dolar değerinde gayrimenkul alarak vatandaşlık hakkına sahip olmak isteyen yabancı, aldığı gayrimenkulü 3 yıl satmama sözü ile bu hakka sahip oluyor.
Yabancıya KDV istisnası
Sanırım Şubat ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanun ile yabancıların konut alımında KDV ödememe hakkın tanındı. Kanun tasarısının ilk haline eleştiriler getirilerek yutdışında yaşayan gurbetçilerinde bu yasa çerçevesinde KDV’den muaf tutularak konut edinmesini sağlayarak olayı tatlıya bağladılar. Burada da elbette bazı şartlar var. Alacağı gayrimenkul için ödeyeceği parayı yutdışından getiriyor olması ve 1 yıl satmama sözü vermesi isteniyor. 1 yıl içerisinde satarsa, alırken ödemediği KDV’yi de ödemek durumda kalacak.
Niçin yabancıya bu ayrıcalık?
Geçen Temmuz ayında yaşadığımız elim hadiseden sonra konut sektörünü hareketlendirmek için ellerinden geleni yapıyor Hükümet; yani sadece yabancı için değil esasında yapılanlar. Ama yabancı için yapılan ekstra düzenlemelerinde bir sebebi var elbette. 2015 ve 2016 yıllarında rakamsal olarak konut satışında rekor açıklansa bile her iki yılda da bir önceki yıla göre yabancıya satışta düşüş var. Türkiye’den konut en fazla konut alan yabancı ülke vatandaşlarının Irak vatandaşları olduğu son iki yılda, daha çok ortadoğu ve arap ülkelerine hitap ediyoruz. Ülkedeki siyasi ve ekonomik istikararsızlıklar, ekstra düzenlemeler yapılması ihtiyacını doğurdu diyebilirim.