Klasik ve Yenilikçi Gayrimenkul Pazarlama Yöntemleri

Pazarlama İnovasyonu Sosyal Medya

Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul ve inşaat piyasası gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Ekonomideki iyi seyir gerek yut dışı yatırımcı gerek yurt içi firmalar için ülkemizi ve istanbul’u cazibe merkezi haline getirmiştir Gün geçmiyor ki yeni bir konut projesi tanıtımı yapılmasın. Yapılan bunca konut projesi için de farklı bir pazarlama stratejisi geliştirmek gerekmektedir. Bunun için gelişen teknolojileri, yeni iletişim kanalarını takip edip birey ve toplum eğilimlerini göz önüne alarak strateji geliştirilmesi zaruridir.

Gelişen teknolojiye, değişen rekabet koşullarına ve farklılaşan tüketici algısına uyum sağlayamayan firmalar rekabet piyasasında geri kalıp devamlılığını sürdürememektedir. Konut pazarlaması ve satışı en tepeden en küçük birimine kadar planlı yürütülmesi gereken bir oluşumdur. Yapılacak bir konut projesi, mimari proje yapılmadan pazarlama stratejisi belirlemek, projenin ilerleyen zamanlarında pazarlama stratejisine ve satış hızına etki edecektir. Konut projesinin yapılacağı bölgede ki insanların demografik yapısını, kültürünü, dili ve sosyal statüsünü araştırmak ve bu bilgiler ışığında mimari proje geliştirmek pazarlama gücünün ilk ayağını oluşturacaktır. Bu çalışma hedef kitle belirlemek için de fayda sağlayacaktır.

Hedef kitle olarak konutun yapılacağı bölge insanları mı hedef seçilecek ? Yoksa yapacağımız projeye göre mi hedef kitle belirleyeceğiz ? İnşaat firmaları için ilk olarak cevaplanması gereken soru budur. İnşaat sektöründeki bu yükseliş kendi yıldızlarını da yarattı diyebiliriz. Daha önce ismini bile duymadığımız firmalar büyük projelerle karşımıza çıktı. Bu rüzgarla beraber büyüyen ama en başından en sonuna kadar araştırma, analiz., pazarlama ve satış stratejileri geliştirmeyen firmaların yok olduğuna şahit oluyoruz. Piyasada ki canlılığı arkasına alıp yetersiz sermaye ile maketten satış yaparak edindiği likitide ile proje üretmeye çalışan firmalar,eksik hedef kitle analizi, birey ve toplum gerçeklerine uygun üretilmeyen projeler, değişen toplum algısına göre şekil verilmeyen pazarlama faailyetleri yüzünden iflasın eşiğine gelmekte ve birçok insanı mağdur etmektedirler.

Şimdi geleneksel ve yenilikçi pazarlama yöntemlerini inceleyelim

Konut Pazarlamasında Klasik Yöntem

  • Televizyon ve Radyo

Firmanın ekonomik gücü ve projenin büyüklüğüne göre neredeyse her tv kanalında onlarca konut reklamı görmekteyiz. Elbette görsel bir güç olması önemli ama saniyelerle sınırlı bir tv reklamının ne kadar tanıtıcı ve hedef kitleye yönelik olduğu tartışmaya açıktır. Bir tv reklamında hedef kitleye yönelik reklam yapma şansı yoktur. Kendisine hitap etmeyen bir reklamı izlememe lüksüne sahip olan tüketici için yapmış olduğunuz reklamın bir önemi yoktur ve yapmış olduğunuz masraf gereksiz pazarlama gideri olarak firmanın eksi hanesine kayıt düşülecektir.

Keza radyo reklamının da pek farklı olduğu söylenemez. Radyo reklamı da hedef kitleye yönelik reklam şansı olmayan ve ölçümlenemeyen bir başka tanıtım aracı olacaktır.

  • Billboard

Malumunuz otoyol kenarlarında, şehir içi binaların üzerinde devasa reklamlar görüyoruz. Standart reklam ve tanıtım yöntemi olan billboard lokal ve hedefe yönelik pazarlama yapmaktan çok uzak bir yöntem. O reklamı kaç kişinin gördüğünü, kaç kişinin aradığını ve kaç aramanın satışla sonuçlandığını ölçme ve analiz etme şansı maalesef yok. Billboard için sadece firma bilinirliğini artırmak için kullanılabilir ama güvenirliği sağlamaz ve etkili bir pazarlama yöntemi değildir.

  • Gazete

Aldığımız gazeteler bilgi yayınlamaktan ziyade reklam yayınlamaya odaklı olduğunu görüyoruz. Her sayfasında onlarca reklam veya tam sayfa reklam ilanlarıyla kanıksadığımız bir durum haline geldi. Hedef kitle pazarlaması için bir nebze uygun olduğu düşünülecek olsa bile daha çok siyasi ve dini olarak genel bir kitleye hitap ettiği düşünülebilir. Ama stratejik lokal pazarlama bağlamında etkili olmayacağı açıktır. Gazete ilanlarının da ölçümleme ve analiz etme şansı olmayan bir diğer reklam alanı olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır.

  • Emlak İlan Siteleri   

E- Ticaretin son yıllarda ki yükselişi emlak ilan sitelerinin yıldızını parlatmış oldu. İl, ilçe ve mahalle belirtmek suretiyle ilan verilebiliyor olması o bölgede emlak arayan kişilere yönelik pasif bir pazarlama yapma olanağı sunuyor. Analiz etme , değerlendirme ve raporlama şansı yukarıdaki diğer pazarlama seçeneklerine göre daha ama yine de hedef kitleye etkin pazarlama yapmaktan ve ölçümlemekten yine uzak.

Televizyon, radyo, gazete, billboard, mail ve hatta sms ile birçok reklama maruz kaldığımız pazarlama opsiyonları beraberinde bir dezavantaj doğurdu. Reklam körlüğü. Gün içerisinde o kadar reklama maruz kalıyoruz ki artık o reklamları kanıksıyor ve görmezden geliyoruz. İşte klasik pazarlama ve reklam yöntemlerinin geldiği nokta bu. Halen daha sadece klasik reklam ve pazarlama yöntemleri ile etkili olacağını düşünen, gelişen teknoloji, insan algısı ve kitle yönelimlerini görmezden gelerek başarılı olacağını zanneden firmalar, kendi geleceklerine en ağır darbeyi kendileri vuracaktır.

Neyi Ölçersen Onu Yönetirsin – Jack Welch

Konut Pazarlamasında Sosyal Medya Kullanımı

Son yıllarda bilişim teknolojilerinde ki gelişmeler çok yönlü iletişim sağlayan sosyal medya ağlarını hayatımıza dahil etmiştir. Özellikle akıllı telefon kullanımında ki artış sosyal medya ağlarını hayatımıza dahil eden en büyük etken oldu. Sosyal medya ağlarına bu denli hızlı entegre olmamızı sağlayan en büyük etken iletişim ve etkileşim hızı denilebilir. İlk başlarda sadece ilgi alanlarına göre eğlence ve paylaşım için dahil olduğumuz sosyal ağlar sağladığı etkileşim ve örgütlenme sayesinde “medya” kavramıyla bütünleşti. Yeni medya düzeni olarak olarak görülen sosyal medya ağlarını, yeni pazarlama kanalları olarak görmek yanlış olmayacaktır. Sosyal medya ağlarının pazarlama stratejilerini konut pazarlaması özelinde inceleyelim.

Facebook

Bilindiği üzere Facebook kullanıcı sayısı ile Dünya’da, 30 milyonu aşkın kullanıcısı ile de ülkemizde en çok kullanılan sosyal mecra özelliğinde. Facebook kullanıcı sayısı ile sosyal ağ olmasının yanı sıra artık etkili bir pazarlama alanıdır. Her kullanıcının eğitimini, işini, ilgi alanlarını kısaca hayatına dair önemli olan her şeyini paylaştığı facebook , bu bilgi gücünü etkili pazarlama silahı olarak kullanıyor. Bu bilgiler sayesinde hedef kitleye yönelik , tabiri caizse nokta atışı pazarlama yapmak mümkün. Ayrıca analytics ölçüm olanağı ile raporlama ve analiz yapma suretiyle strateji belirleme şansı sağlıyor. Açılacak firma sayfası ile projenin etkin tanıtımı yapılmalı, düzenlenecek anket sorularla insanların fikirlerine önem verildiği gösterilmelidir.

Twitter

Son iki yıldır ülkemizde aktif kullanıcı sayısı hızla artan twitter, örgütlenme de ki hızı sayesinde iletişim ve etkileşim merkezi olduğunu söylemek abartı olmaz. Şikayetleri konusunda gerekli yardımı bulamayan kişiler twitter üzerinden sağladığı etkileşim sayesinde hızlı çözümlere kavuşur oldu. Firma veya ürün hakkında yapılan bir veya bir kaç olumsuz yorum kişilerin etkileşim çevresine göre onlarca kat büyüyerek büyük bir prestij kaybına sebep olabilmektedir. O yüzden firmalar twitteri en önemli iletişim departmanı gibi kullanmak zorundalar. Konut projesi için oluşturulacak bir profil ile sektörel etkileşim içerinde olup bilgilendirmelerde bulunulmalı, gelecek her türlü soru, görüş, fikir ve şikayetler e anında cevap verilerek firma güveni oluşturulmalıdır.

Foursquare

Yer imlemeye ve konum bildirmeye dayalı bir sosyal ağ olan foursquare lokal pazarlama için en etkili sosyal ağ olduğunu söyleyebiliriz. Konut proje alanlarını imlemek suretiyle foursquare kullanıcı kitlesinin firma ve konut projelerine daha rahat ulaşımı sağlanabilir. Foursquare kampanyaları ile cazip avantajlar sunarak müşteri kitlesine karşı avantajlar sağlanabilir.

Pinterest İlgi alanlarına göre görsellerin paylaşıldığı, beğeni, takip ve etkileşim sağlayan bir sosyal ağdır. Pinterest görsel paylaşıma dayalı olduğu için bütün sektörler için kullanım uygunluğu olmayabilir. İnşaat firmaları için konut projelerini görsel olarak tanıtabileceği bir mecra olması itibariyle mutlaka içerisinde bulunulması gerekmektedir. Projenin başladığı andan bitişine kadar her yaşanan ilerlemeyi görsel olarak yayınlamak güzel bir çalışma olacaktır. Bu çalışma firma güvenini de tesis edecektir.

More From Author

Küçük ve Orta Ölçekli İnşaat Firmaları İçin Blog Yönetimi

Satış Uzmanının Rehberi, Satışın 10 Altın Kuralı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir