Bu yazımda sektörel uzmanlık ve yetkinlik sahibi kişilere yönelik, kişisel markalaşma ve online topluluk oluşturabilmeleri için sosyal medyadan doğru bir şekilde faydalanmalarına yönelik küçük tüyolar vermeyi amaçladık.
Ülkemiz internet erişimi ve kullanım yoğunluğu gün geçtikçe artış gösteriyor. Özellikle sosyal ağların kullanım yoğunluğu ve dahi hayatımıza etkisi oldukça fazla. Artık sosyal ağ hesabı olmayan yok denecek kadar az. Peki, sektörel uzmanlık sahibi olan, uzmanlığı dahilinde eğitim ve seminerlere katılan ve uzman olduğu alanla ilgili aranan biri için, sahip olduğu sosyal medya profili yeterli mi ?
Elbette ki yeterli değil. Dünya’da ve ülkemizde de en çok kullanılan sosyal medya ağı olan Facebook’ta profil sahibi olmak, uzmanlığınıza, eğitim ve seminerlerinize ihtiyacı olan kişilerin size ulaşması için yeterli değildir. Çünkü profil özeldir. Facebook içerisinde potansiyel takipçi elde etmek ve kişilerin sektörel bilgilerinizi rahatlıkla takip edebilmelerini sağlamak için isminiz ve uzmanlığınız ile alakalı bir sayfa oluşturmak gerekmektedir. Bu sayede size ulaşmak veya etkileşim içerisinde olup uzmanlığınızı takip etmek isteyen kişiler ile aranızdaki profil perdesini kaldırmış olursunuz. Aynı zamanda sayfalar tavsiye edilebilir olması itibariyle, beğeni sahibi kişiler tarafından networklerine de yayılabilir. Rahatlıkla sayfanızda etkileşime geçebilir, blog yazılarınızı paylaşabilir veya talepler alabilirsiniz.
Twitter’da sayfa oluşturmak gibi bir durum söz konusu değil elbette ama yine de bir kaç önemli nokta var. Öncelikle biyografi bölümünde, uzman olduğunuz iş ve sektörleri #hashtag kullanarak belirtmekte fayda var. Bu sayede Twitter içerisinde yapılan sektörel #hashtagli aramalarda görünür olmanız mümkün olur. Ayrıca attığınız twitlerde de #hashtag kullanmak, sektörel aramalarda ön plana çıkmanız için oldukça etkili olacaktır. Son olarak arka plan ve kapak resimlerinizi, uzmanlığınızı belirtecek şekilde grafik dizaynının yapılması gerekir. Arka plan grafiğinde, sahip olduğunuz blog ve diğer sosyal ağların linklerini koymak Twitter takipçilerinizin sizi diğer mecralarda da takip etmesini sağlaması açısından önemlidir.
Linkedin profilinizi tam olarak doldurduğunuza emin olun. Sektörel uzman kişilere ulaşmanın en önemli sosyal medya ağı olan bu mecrada uzmanlıklarınızı eksiksiz belirtin. İlgili gruplara dahil olun. Blog yazılarınızı ve uzmanlığınıza dair ufak bilgileri mutlaka bu mecrada paylaşın. Eğer yeterince ilgilenebileceğinizi düşünüyorsanız bu mecrada bir grup oluşturup networkünüzü bu gruba dahil olmaya çağırın. Herkesin dahil olması açısından kısıtlamaları basit tutun.
Google + hesabınızın olması da önemli. Geçenlerde Google’ın analyticste arama sonuçlarını artık göstermeyeceğini bildirmesi, Google’da hangi aramalarda görüntülenme sağladığınızı bilememek elbetteki bir dezavantaj ama Google’ın bir diğer açıklaması olan #hashtag’li girilen bilgilerin arama sonuçlarında daha fazla ön planda olacağını bildirmesi, gerek Google + gerek ise diğer mecralarda #hashtag kullanımının ne denli önem kazandığını göstermesi açısından önemlidir.Ülkemizde çok aktif kullanılmıyor olsa da mutlaka Google + hesabının olması ve oluşturulan bütün içeriklerin bu mecrada da paylaşılması arama sonuçlarında ön planda olmak için gerekli.
Son olarak kısaca bahsedeceğim sosyal medya ağı Slide Share ise sektörel sunumlarınızı online ortamda paylaşma imkanı sunan bir mecra. Sektörünüze göre genel bilgilendirme amaçlı sunumlarınızı burada paylaşabilirsiniz ama kendinizi tanıtmayı ve diğer sosyal ağ bağlantılarınızı eklemeyi unutmayın.
Satış, pazarlama, iletişim, insan kaynakları veya uzmanlığınız hangi sektörü kapsıyor olursa olsun yukarıda anlattığımız basit düzenlemeleri sosyal medya hesaplarınıza uygulayabilirsiniz. Bu çalışma sizi sosyal medya uzmanı yapmaz elbette ama daha etkin bir kullanım ve etkili iletişim sağlar.