İnşaat sektöründeki büyüme doğal olarak emlak alım satımını da etkileyen ana etken. Bu artışa oranla bu sektörde yatırım yapan Dünya çapında emlak şirketlerinin yanı sıra emlak ofisi açarak sektörden para kazanmak isteyen marka değeri olmayan emlak ofislerinin sayısı da gün geçtikçe artış gösteriyor.
Daha önce ki bir yazımda emlak sektöründeki güvensizliğin nedenlerine değinmiştim. ” İstanbul emlak odaları birliği verilerine göre, İTO ve İstanbul emlak odalarına kayıtlı emlak ofisi sayısı İstanbul’da 13.000 civarında ve resmi olarak çalışan sayısı 40.000 kişi. Bu verilerin yanı sıra emlak odasına kayıt olmaksızın faaliyet gösteren emlak ofislerinde çalışan veya bağımsız çalışan kişi sayısı 100.000 kişi civarında olduğu belirtiliyor.”
Böyle bir ortam elbette ki sektörde tüketici güvensizliğini doğuruyor. Yeni bir emlak ofisi açarak marka değeri oluşturmuş Dünya çapında faaliyet gösteren emlak şirketleri veya daha önce bölgesinde isim yapmış emlak ofislerini aşarak tutunmak elbette mümkün ama bunun için marka değeri oluşturmaya yönelik bir dizi çalışma içerisine girmek sizin rakipleriniz içerisinden sıyrılmanızı sağlayacaktır.
Emlak Ofisleri İçin Markalaşma
Marka Tescili : Marka olgusundan bahsedebilmek için öncelikle sektörü ve bölgenizi tanımlayan, yıllar boyunca sizi tanımlayacak bir ismi belirlemeli ve bu marka ismini marka tescili ile koruma altına almalısınız. Marka tescili markaya yapacağınız yatırımların başkası tarafından kullanılmaması, emek ve masraflarınızın zayi olmaması için elzemdir.Marka araştırması ve başvurusu için markasorgula.net adresinden yardım alabilirsiniz.
Lokasyon bazlı sektörel bir marka ismi ve domain belirlemek bölgesel aramalarda ön plana çıkmak için gerekli olan ilk çalışmadır.
Blog Yönetimi : Emlak ofisi kurulumunu tamamlayarak faaliyete geçtiniz ve portföy oluşturmaya başladınız. Tabi yapacağınız ilk şey emlak ilan sitelerine kayıt yapmak ve ilan yayınlamak olacaktır.
Herkesin web sayfası var ve herkes emlak ilan sitelerine ilan veriyor. Sizi farklı kılacak bir çalışma içerisine girmeniz gerek. Bunun için bir blog sayfası oluşturmalısınız. Blog aracılığı ile bölgenin emlak fiyatları, arsa imar durumu, gelişim süreçleri, deneyim ve tecrübelerinizi web ortamında potansiyel müşterilere sunmalısınız.
Bu çalışma bölgeniz emlak fiyatları veya emlak piyasası hakkında bilgiye ulaşmak isteyenler tarafından farkedilmenizi sağlayacağı gibi o kişilerle ile bir bağ kurmanızı ve potansiyel rakiplerinizden farklılaşmanızı sağlayacaktır. Bölgeniz emlak piyasası hakkında bilgiye erişmek isteyenlere bu bilgileri sunmak, potansiyel müşterilerde güven duygusu yaratacağı için bölge emlak piyasası hakkında bilgi edinmek isteyenlerin başvuracağı ilk kaynak olabilirsiniz.
Sosyal Medya : Sosyal medya ağları doğru kullanıldığında markalaşma süreciniz için en büyük yardımcınız olacaktır. İnternet erişimi ve mobil kullanım yoğunluğu dikkate alındığında bölgenizdeki bu potansiyele ulaşabilir ve sosyal medya ağlarında kişilerin hafızalarında yer edinebilirsiniz.
Bu alan profesyonel bir çalışma gerektirdiği gibi standart bir kullanıcı olarak bile farkedilebilirsiniz. Bunun için sosyal medya hesaplarınızda bilgi, deneyim ve blog yazılarınızı paylaşabilirsiniz. Bölgesel ve sektörel kelime aramaları yaparak ilgili kişilere ulaşabilir ve etkileşim içerisine girebilirsiniz. Sosyal medya kullanımının püf noktası etkileşim sağlayabilmektir.
Sosyal medya kısa zamanlı kullanılacak bir çalışma ortamı değildir. Oluşturacağınız dijital pazarlama stratejisi içerisinde devamlı surette etkin olunması gereken canlı bir ortamdır.
Emlak piyasası sektörde ki yanlışlar nedeniyle güven kaybetmiş bir alan. Yukarıda bahsetmiş olduğum tavsiyeler markalaşma süreciniz için yapılması gerektiği kadar insanlarda güven duygusu oluşturmaya yönelik çalışmalardır.
Sektörde edindiğim tecrübeye dayanarak söyleyebilirim ki; kişiler güvenmek ister ve güvendiği kişilere tam olarak teslim olur. Bu çalışmalar esasında satışınızı güçlendirecek yegane çalışmadır.