/tmp/vjqwd.jpg Emlak Piyasası 2018 Görünümü | Kemal Keskin İçeriğe geç

Emlak Piyasası 2018 Görünümü

2018 yılının Mart ayı sonuna kadar gelen veriler, sektörel derneklerin analizleri, analiz hizmeti sağlayan kuruluşların raporları; 2018 yılının nasıl geçeceğine dair bir öngörü veriyor.

2018 yılına dair Türk insanının sorduğu sorular ve emlak piyasasına dair merak ettiklerini bir kaç başlık halinde işlemek ve ilgililere yardımcı olmak amacıyla bu yazıyı kaleme almayı uygun buldum. Malum, ülkede siyasi ve ekonomik bir tedirginlik var. Dolar yükseliyor, konut kredileri düşmüyor derken insanlar konut almak veya yatırım amaçlı gayrimenkul almak konusunda tedirgin davranabiliyor.

İlk 2 aylık satış verileri

Ülkemiz konut satış verilerinde, aylık imiş çıkışlar, iş günü, resmi ve manevi bayram, tatil gibi belirgin durumlara göre değişiyor. İlk 2 aylık konut satış verilerinde de bu orantıyı görmekle birlikte, Ocak ve Şubat aylarında geçen yılın aynı ayına göre düşüş yaşandığı görülüyor.

Ocak 2018’de Türkiye’de 97.019 konut satışı gerçekleşti Bu oran Ocak 2017’ye göre %1,7 düşüş kaydetti. Şubat ayında 95.953 konut satışında ise %5,4 düşüş olduğu kayda geçti.

Konut kredilerinde durum

Geçen yılda zorla 1 puanın altına çekilen konut kredi faizleri yılı 1 puanın üzerinde tamamladı ve sürekli yukarı yönlü artışını sürdürüyor. Kısa sürede de kredilerin 1 puanın altına inmesi öngörülmüyor. Konut kredileri orta direk vatandaşın konut alımında direkt etki eden bir kategori olduğundan dolayı, konut satışında da etkisi hissediliyor.

Doların arttığı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu ekonomi notları ve seçim atmosferi ortamında kredi risk durumu aşağı inmeyeceği söylenebilir. Özel bankalar kredilerde esneklik yapmaya yanaşmıyor. O yüzden geçen yıl verilen konut kredilerinde kamu bankalarının hakimiyeti görüldü.

Konut alım kararı konut kredisine bağlı olan gelir seviyesindeki vatandaşa önerim, olabildiğince peşin parayla minimum krediyle konut almaya ağırlık verin. Konut kredilerine alternatif geliştirilen senetli satışlarda da, inşaat firmaları hakkında güvenebileceğiniz verilere sahip olun.

2018‘de konut fiyatları düşer mi?

Geçen yıl ve 2018 yılı ilk aylarda ortaya çıkan raporlarda görülen o ki; 2018 yılında inşaat sektörünü zor bir yıl bekliyor. Takriben son 5 yıldan bu yana ilk defa konut getirisi, mevduat faizinin altına düştü. Yani, konutu sadece yatırım olarak görerek yatırım yapanlar için yatırım özelliğini yitirdi.

Konut fiyatı düşer mi? Aslında görece olarak fiyatlarda indirim görülmeyecek ama fiyatların artışı da olmayacak. Sektörel derneklerin raporları, Tüik verileri birlikte değerlendirildiğinde ortaya çıkan sonuç bu. Markalı konut üreticisi firmalar konut satabilmek için 100 ay o faizle konut kampanyaları yaptığı bir ortamı yaşıyoruz. Elinde nakit olan kişiler pazarlık gücü olacağı için olduğundan daha uygun fiyatla konut alabilmesinin mümkün olduğunu söyleyebilirim.

Krediler yüksek, inşaat maliyeti yükseliyor, satışlar düşüş gösteriyor, konut stoku çok fazla, ofis stoku ihtiyacın üstünde ve inşaatçıların satışa yapmaya ihtiyacı var. Bu dönem hem inşaatçı hem de konut talebinde bulunanlar için temkinli adımlar atılması gereken bir dönem.

Konut alıcısı için tavsiye: Olabildiğince nakit ile hareket edin. Nakit size konutu daha uygun fiyat sağlayacaktır. Konut kampanyalarını takip edin. Yukarıda bahsettiğim gibi, firmalar neredeyse konut kredisi vadesi gibi faizsiz vade seçeneği sunuyor. Burada da inşaat firmasının güvenirliği önemli. Özellikle maketten konut alırken kampanya kadar firmanın mali yapısına dikkat edin.

İnşaatçı için tavsiye: Konut fiyatında esas belirleyici etken arsa fiyatı veya arsa kat karşılığı yüzdesi. İnşaat yapabilme ve arsa sahipleri ile anlaşma yapabilme adına, bölge ortalamasının üstünde yüzde oranı ile inşaat yapmaktan uzak durun.

Kemal Keskin

Kategori:Gayrimenkul